torsdag 27 juni 2013

27 juni: Mer om tjurfäktning

Jag skrev tidigare om tjurfäktning (Klicka här). Inget jag rekommenderar visserligen. men väl ett ämne för grafik. Jag kan dock inte undanhålla er dessa grafiker som vann Malofej-priser 1995. Gjorde av Mario Tascon på El Mundo.
Grafik i sex akter, håll till godo:


Den första: Tjurfäktningsarenan och matadoren

Den andra: Tjurarna


Den tredje sidan: Matadorens cape


Den fjärde: Picadorer och banderilleros (man hör rösten från klippet med Tjuren Ferdinand från julafton Klicka här). Det har banderillas (käppar med hullingar). 


Den femte: Om ryttarna till häst, så kallade rejoneo.

Och till slut den sjätte: Det avgörande ögonblicket

onsdag 26 juni 2013

26 juni: Jakten på korrekta tider på Silverstone

Det drar ihop sig till Formel 1-lopp på Silverstone. Och som vanligt gör vi en grafik med fakta om banan. Men det som kan uppfattas om enkel paketering har ibland massor av jobb bakom. Så är det denna gång.


Så här såg grafiken ut för 2010. Silverstone hade då byggts om och man fått i vissa avseenden en bansträckning.


Men sedan bestämde man sig också att flytta starten. Från att ha varit upp till höger på kartan till en plats på den vänstra loopen. Här börjar dilemmat.
För trots att man inte ändrat basträckningen har man ändå ändrat förutsättningarna för loppet. Så frågan är: Ska de gamla banrekorden fortfarande gälla?


F1.com anger Kimi Räikkönen 1.34,166 från 2012 som varvrekord trots att Ferdinad Alonso från 2010 var snabbare med 1.30, 874 (se grafiken ovan).
Jag ringer Silverstones pressavdelning för att kolla. Spontant svarar dom Alonso. Men när jag påpekar att varesig F1.com eller FIA.com anger Alonso kommer dom fram till att det är Räikkönen som ska räknas då man "började om" sedan starten flyttade.


Men det löser inte frågan. Det skapar bara nya problem. För i grafiken redovisar vi sektorstider. Och man kan ju inte ange sektorstider som tillsamman ger en tid på 1.30 när det snabbaste varvet är 1.34. Så nu börjar jakten på nya sektorstider.

1. Jag ringer tillbaka till Silverstone som inte har sådana tider alls.

2. Jag blir hänvisad till FIA i Patis som säger att hela pressavdelningen har åkt till Silverstone och inte finns på plats i Paris. Jag blir uppmanad att maila. Vilket jag gör på tisdag 10.13. Växeln lovar svar under dagen - men det kommer inget.

3. Jag messar till en F1-kompis för att sa om han vet. Men just detta står inte i hans makt att hitta.

4. Samtidigt ringer tillbaka till Silverstone och pratare med en Rebecca Fenner om de kan hjälpa mig komma i kontakt med FIA:s pressavdelning. Vilket hon inte visar sig kunna. Men lovar att kolla upp mer om jag skickar henne ett mail. Hon återkommer i mail nästa dag men med svar att hon inte kan hitta uppgifterna eller kontakterna.

5. Jag ringer tillbaka till FIA i Paris som försöker koppla fram mig till pressavdelningen i Silverstone, och när det inte går så går jag ett nummer att försöka ringa själv. 

6. Efter flera försök får jag svar från en som förklarar att hon bara har hand om accrediteringar och inte jobbar på pressinformationsavdelningen.

7. Jag surfar som en galning för att hitta statistiksajter med uppgifterna. Och det finns mycket men inte just detta.

8. Jag kollar på youtube för att se om loppet finns att kolla på i hopp om att informationen finns där. Men nej.

9.Jag skickar ett twitter till en amerikansk F1- statistikguru. Men han hör inte av sig (i alla fall inte än).

10. Nu blir jag desperat. En idee är att tala med Viasat och se om de har informationen i grafiken från sändningarna från förra året. Oscar Nyström sitter på tunnelbanan på väg hem men är vänlig att prata om frågan ändå. Men troligen finns det inte eftersom man inte redovisar alla sektorstider hela tiden.

11. Jag gör också ett försök att ringa Eje Elg. men mina nummer till honom funkar inte längre, tror jag den spanska televerksrösten förklarar.

12. Jag ringer FIA igen. Och denna gång efter åtskillig väntan med pausmusik svarar man i England på FIA:s. Jag kommer fram till en person på FIA:s pressavdelning i Silverstone som säger: Du kan skicka ett mail (!). Men jag lyckas få henne att kolla mailboxen där mitt mail från igår finns (!), varför hon lovar att ge uppdraget högsta prioritet.

13. 20 minuter senare kommer ett mail från Sandrine Gomez på FIA med en pdf som innehåller sektortiderna för träningen inför British GP förra året. Men då finns det ju i alla fall någon att korrespondera med.

14. Så jag svarar att jag vill ha sektorstiderna från loppet. Och efter ytterligare 20 minuter kommer det en ny pdf.

Här finns det bästa sektorstiderna. Det är inte riktigt vad jag bett om men det funkar. Det är verkliga tider under det verkliga loppet med den riktiga bansträckningen. 

15. Efter 2 dagars jobb går jag i mål 13 minuter före deadline.

16. Försynt skriver jag ytterligare ett mail och frågar om Kimis 50:e varv från ifjol. Kommer det så uppdaterar jag i morgon.

En vanlig dag på jobbet.








tisdag 25 juni 2013

25 juli: Tour de France fyller 100

Nu drar det ihop sig till Tour de France. Årets insats blev en sammanställning av historik kring loppet med tanke på att det är den 100:e tävlingen.


MCT gör en stor grafik om det första loppet som hölls för 110 år sedan.

Också MCT. Det gör också en grafik som jämför 1903 och 2013. Många detaljer, cyklarna, rutterma, etc. 


Towergraphics som jämför fakta 1903 och 2013. Mer illustration än grafik.


Det finns så mycket som man skulle vilja haft med. Bland annat de mest klassiska etapperna genom åren. Men det får helt enkelt inte plats. Så det blev så så här. Första och senaste loppen. Elva historiska händelser/personer. Samt en timeline med allvar och kuriosa. Håll till godo.


Ett senare tillägg: REUTERS har gjort den här statistiktäta översikten av Tour de France 100 år.


söndag 23 juni 2013

23 juni. Ännu mer Tour de France

Lite fler cykelgrafiker kring Tour de France:


Den här är lite rolig. Den är gjord i Europa (Tim Barker satt i Århus) men publicerat av dåvarande KRT i Washington. I översättningen har det blivit märkligt. Hjälpryttarna drar fram till cirka 300 meter från mål då spurtaren tar position. Men när det blir 328 yard (!) istället för ett ungefärligt mått går det över styr. Man drar på smilbanden,


 Aftonbladet (11 juli 2003) gör en ambitiös grafik/illustration på spurtens taktik. Man kan möjligen förvånas lite över skalan på vägen. Avstånder mellan 1 mil, 1,2-2 km, 1 km och 300–400 meter kanske inte är helt korrekt. men i det här läget kanske man får köpa det.



Aftonbladet vill också visa hur ett lag är uppbyggt. Ett lag består av nio åkare (men på bilden finns det tio). Annars ganska kompakt och kul.
Afton


Den här versionen från KRT kanske inte är helt lyckad. Här beskrivs laget som en grupp på omkring 16 åkare. Och det är nog sant. Men det är ur den gruppen som de nio som kör loppet tas ut. Och det finns liksom inte med.


En opublicerad sida jag gjorde för ett projekt med ett sportlexikon. kanske något mer strukturerad. Varför det är tio och inte nio åkare också här är svårt att förklarar. 


Spanska El Pais 1992. Gjord till Spanien Runt. Ett försök att beskriva olika moment och taktiska drag. Teckningen av etappen till höger är bra och annorlunda. Till vänster om spurten. I mitten om att hur klungan formerar sig för att att undvika vinden, under tempoloppskörning.




Spanska Marca 1992 Tour de France är inte bara ett lopp. Det är en folkfest och före och efter åkarna kommer karavanen, med reklambilar, servicebilar etc. 

fredag 21 juni 2013

21 juni: Mer Tour de France

Några andra Tour de France-grafiker av kolla på.


Spanska Marca 1992 ställde upp loppet på ett stiliserat sätt (notera detta är bara en del av ett helt uppslag). 


Nästkommande år 1993 ändrade Marca färgskalan men tanken var densamma. Styrken är att det är ganska lättavsläst och att sträckornas längd i förhållande till varandra går att avlässa snabbt (men den här versionen blir det svårare då sträckor presenteraas både på längden och tvären). 

 Det är inte svår att se var Svenska Dagbladet 2000 har hämtat sin inspiration. 














torsdag 20 juni 2013

20 juni: Snart dags för Tour de France

Touren kör 21 etapper. Och man kan presentera dagens etapp på olika sätt.


Franska L'Equipe 2000 Här är det stort, halvsida. Runt grafiken finns massor med statistik. Grafiken används för att redovisa resultat inte ge fakta inför etappen.


Franska Nice–Matin 2000 sprider ut cyklister över hela sträckan. På gränsen till barnsligt.


I Nice–Matin 2000 ges också detaljerade kartor för start och (som här) mål. Här kan man vänta att folk vill åka ut och titta.


En holländsk tidning 2000 har dagens och morgondagens etapp. Teckningarna på cyklisterna är lite barnsliga. Särskilt de små cyklisterna utefter rutten och i höjdkurvan. 


Tyska Die Welt 2004. Två spalt enkelt, rakt upp och ner. Grafiken ursprungligen från DPA.


USA Today 2004 kombinerar kartan med en faktabox om dagens och kommande dagars etapper.


Expressen 2004 använder REUTERS alternativgrafik på bergsetapperna. Varför presentationen är böjd kan man bara undra över.


Brittiska Independent 2005 presenterar tre etapper. Lite förunderligt är kanske att man publicerar gårdagens etapp. Annars rena och utrymmeseffektiva.

 

REUTERS erbjuder små enspaltiga grafiker sträcka för sträcka. Det har utvecklats under åren. 2007 användas bara en Frankrikekarta. 2009 blir det en kompakt detaljkarta.

 
2011 har det blivit mer stilrena och 2013 mer luftiga och tillgängliga. Men också större. Jag tror knappast vi gör svenska versioner.

lördag 15 juni 2013

15 juni: Svensk friidrotts GP på Slottskogsvallen

Som ett steg i planeringen inför friidrotts–VM i Moskva besökte jag Friidrotts GP på Slottskogsvallen på lördagen.


Bland det jag kollade på var Angelica Bengtsson i stavhopp. 


Tyskla Adriane Friedrich var en av de meriterade höjdhopparna på plats. Som hade sin coach just nedanför pressplatserna.



Och så en del löpning. Här 5 000 meter med några varv kvar. Återkommer med mer friidrott vad det lider.



fredag 14 juni 2013

14 juni: Confederation Cup

Det kallas för–VM, Confederations Cup. Start 15 juni. Avgörs numera vart fjärde år, året före VM, i landet som nästa år ska arrangera "stora" VM:


Graphic News 2005: Compact karta pokal loggor


Graphic News 2009: Lita av samma stuk. En jordglob kompletterar, men det är svårt att få in alla åtta länder på samma utsnitt av gloden.


REUTERS 2009: Prydlig uppställning med tävlingsbollen nere i hörnet.


Graphic News 2013: Nu har man kompletterat med finalarenan.


REUTERS 2013: Ser lite teknisk ut. Strecken som sammanbinder matcherna blir lite märkliga.


TT/GRAFIKBYRÅN: Så gjorde jag. Ett försök att vara och enkel. Färgkoder binder samman lag i samma grupp.


Ett försök att göra statistik. riktigt vad de färgade gubbarna betyder är svårt att se. Fyra gubbar tycks motsvara 15 spelare ut mexikanska ligan. Fem gubbar motsvara 17, då borde en gubbe motsvara två men då skulle 15 ha varit 7,5 och inte 4. Och så blir allt förvirrat. Och varför finns det ingen visuell bild för Serie A som har flest spelare?

Den här representerar en grupp of grafiker som kallas "towergraphics". Men handen på hjärtat. Det är egentligen bara illustrerade textblock och inget visuellt berättande.

tisdag 11 juni 2013

11 juni: Mer inför Basket–EM

 Lite fler spridda basketgrafiker.
Skottkartor på stjärnorna i NBA. Det visar betydelsen av 3-poängsskotten, närspelet och spelarnas favoritpositioner för distansskott. Frågan är om det finns liknande statistik från dam–EM.


Det här är ju bara roligt. Utvecklingen av hur dräkterna ser. Nu gäller det herrar och inte damer, men ändå.

Så här blev grafiken om hur man spelar basket. Mer inriktat på grundläggande taktik än på regler och utrustning.