måndag 30 september 2013

30 sept: Nästa danska arena – Randers

Nästa anhalt på den danska resan är Randers och Randers FC:s hemmaarena Auto C Park. Kanske lite tråkiga bilder.


Publikkapaciteten är satt till 12 000 där drygt 6 000 är sittplatser. Sedan april 2011 heter arenan Auto C Park Randers. Tidigare kallad Essex Park Randers och bara Randers Stadium. Publikrekordet är från 16 maj 2010 då 11 824 kom för att se Randers mot Bröndby.


Arenan ligger lite i utkanten av "byn" inte långt från E45. 


Vi mitt besök pågick en del byggnadsarbete och möjligen uppdateras delar av arenan för att få en bättre standard. Hälften sittplatser är lite lågt för klubbar som vill blicka ut mot Europa.


I truppen finns idag bara en svensk, nummer 23 Victor Lundberg, med bakgrund i AIK. Han kom till klubben under sommaren 2013. Tidigare har bland andra Tobias Grahn och Erton Fejzullahu spelat här.

fredag 27 september 2013

27 september: NHL organiserar om

När Atlanta såldes till Winnipeg skapade det problem i spelordningen för NHL.Det har lett fram till att man organiserat om ligan och går från sex till fyra divisioner.


Ett försök att visa den nya ordningen. Men visst ser det lite märkligt ut att kapa Kanada på det sättet. Man kan också undra, varför är Oklahoma blått men till exempel inte Louisianna eller Alabama?


MCT gör en kompakt karta med färgytor. man kan fundera hur de lagt färgen. Indelningen i NHL är gjort mycket efter tidszoner. Men att till exempel göra ett utsnitt för Colorados västar gräns ser lite märkligt ut. Dessutom ingen skillnad på hav och land.

Här är det uppställt med tabeller och karta. Mexiko är bortskuret och ingen skillnad görs på USA och Kanada. karta ser ovanlig ut.


Ett annat försök där man skär i Texas och Alabama men inte i Florida. Det är ju också tydligt att Det två Floridalagen är lite udda i sammanhanget. 


Förändringen av indelningen gör att det blir aktuellt att titta på historien. Här är en visuell och kraftfull översikt som går tillbaka till 1967.


Den här är betydeligt svårare att gripa om. Men samma ambition. 


MCT passar på att göra en grafik som de sex ursprungliga lagen innan NHL började expandera.


Ett försök jag gjort själv. Den nya indelningen är inte det viktigaste inför säsongsstarten utan lagom (?) nedtonat.

fredag 20 september 2013

21 sept: Datamining och baseball

Ägnade morgonen åt ett seminarium på HUI (Handelns Utredningsinstitut) där Ulf Johansson, docent i datavetenskap vid Högskolan i Borås, talade om datamining. 



Bland annat använde han basebollaget Oakland Athletics nytänkande sätt att använda dataanlyser för att i början av 2000-talet klara av att bygga ett mästarlag för mindre budget än storlagen.


Händelsen har beskrivits i filmen Moneyball (2011). I inledningen visas skylten som visar skillnaden i budgeten mellan lagen. Managern som ändrade sättet att skapa ett lag var Bill Beane och filmen, byggd på boken Moneyball från 2003, berättar hur man genom datamining ändrade sättet att bygga ett lag. Genom att analysera statistiken på ett nytt sätt kunde man se att det fanns många undervärderade spelade.


Kolla trailern. Frågan jag ställer mig: Vilka svenska lag använder den här formen av metoder. Och hur man jag få del av materialet för att göra ny grafiken med bättre fakta?

För övrigt: Screenplay of Aaron Sorkin mannen bakom TV-serien Vita Huset (min favorit).

Får man göra så här? Kolla den här länken, Klicka här 

onsdag 18 september 2013

17 sep: Hemmapremiär för Frölunda


Frölunda har hemmapremiär i Svenska Hockey Ligan. Tar emot Luleå hemma i Scandinavium. Så jag var på plats för att kolla in. Över 10 000 på läktaren.


Under perioder ett öronbedövande tryck i hallen. Till den grad att man inte kan höra speekern och dör ibland har svårt att hänga på orsaken till utvisningar eller andra avblåsningar. 


Till slut vann Frölunda med 2–1 trots att man var helt utspelad i första perioden. Här tackar man målvakten Linus Fernström för en gedigen insats i kassen.

måndag 16 september 2013

16 sep: Volvo Ocean Race – med dubbla Europa


Volvo Ocean Race presenterar sin rutt på hemsidan. Det som är fascinerande med kartan är att de gör en karta med två Afrika och två Europa. Rutten ser ut att gå från en punkt till en annan istället för att åka jorden runt.

söndag 15 september 2013

15 sept: Jag kollar på danska arenor – Aalborg

På resa i Danmark passar jag på att kolla in lite danska fotbollsarenor. Bara på skoj. Först ut är Nordjyske Arena i Aalborg. Namnet är så färskt som 2012 efter ett nytt treårigt sponsoravtal. Det är hemmaarena för AaB.


Publikapaciteten är satt till 13 900. Den är byggd 1960 och sedan renoverad och utbyggd 2002.


Arenan ligger centralt i Aalborg, ett stenkast från centrum.



En av de slående karaktärsdragen är de särpräglade strålkastarställningarna. 
Arenan har naturgräs. Mest kända svensk som huserat här torde vara nuvarande förbundskaptenen Erik Hamrén som var coach för AaB 2004–2008. Han vann den danska ligan med klubben 2008. Andra svenska tränare har varit Hasse Backe (1998–2000) och Magnus Pehrsson (2009–2010).


Här syns A.Enggaard-läktaren efter en långsidan (2 720 sittplatser). Just nu finns den en svensk i laget: Rasmus Jönsson (utlänad från Wolfsburg). Andra svenska spelare som haft arenen som hemmaplan är Jozo Matovac (1998), Anders Andersson (1999), Martin Eriksson (2004), Rade Prica (2006) och Lasse Nilsson (2008).

onsdag 11 september 2013

11 sept: Zlatans snabba mål


Zlatan gjorde mål på Kazakstan efter 27 sekunder. Det snabbaste svenska landslagsmålet på över 100 år. Aftonbladets sekund för sekund är föredömligt tydlig.



Påminner om grafiken på allsvenskans snabbaste mål som jag gjorde för ett par säsonger sedan när Jonas Henriksson slog till. Där kan man också se att det snabbaste VM/VM-kvalmålet är gjort av San Marino (!) efter 8,3 sekunder. Kom igen Ibra, dra inte benen efter dig - snabbare kan du!

TILLÄGG: En uppmärksam läsare av bloggen påpekar att det kanske bör tilläggas att Henriksson mål var snabbast i historien när det gjordes. Men att det inte stod sig så läng. Bara någon vecka senare slogs rekordet. Det snabbast målet i allsvenskan genom tiderna är gjort den 16 maj 2010 på Fredriksskans i Kamlar. Helsingborg hade avspark, bollen spelades ner till målvakten som sköt rakt på Mendes panna och bollen går i mål efter 6,4 sekunder. Rätt ska vara rätt. Jag tror jag gjorde grafik också på det målet men det går inte att hitta i arkivet, tyvärr.

tisdag 10 september 2013

10 sept: Spel som grund för grafik

Ibland dyker det upp grafiker som för den oinvigde kan uppfattas som lite underliga.


Titta på den här spanska grafiken om ett av Christian Ronaldos mål. Man kan undra varför spelarna står på små runda plattformar. Vad det handlar om är att tecknaren anspelar på ett känt fotbollsspel som var (är?) stort i England och kanske på kontinenten, men knappast i Sverige.

 

Den här grafiken inför mötet mellan Barca och Cadiz ger spelet ett större sammanhang. Här ser men spelplanen och aktörerna som håller i sina målvakter (de enda spelare som har pinnar). Spelet heter Subbuteo. 

Jag minns att min kompis Mattias fick ett från England och vi spelade nån gång i slutet på 60-talet. Man knäpper iväg spelarna med fingret och försvarar genom att strategiskt knäppa sina spelare så det står ivägen.

I grafiker kan man också se anspelningar på andra spel. Som den här varianten inför fotbolls–VM i Tyskland 2006. 

Andra, som The Guardian, har använt Lego för att visa och förklara. Här ett klipp från VM i Sydafrika 2010. Du kan hitta fler på You tube.


ENHL använde sig av TV-spelet EA-sports NHL 06 för att förklara regeländringar inför säsongen 2005/2006. Ett av klippen såg ut så här.


Själv har jag nog bara gjort grafik på Stigas gamla hockeyspel, det vi kallar bordshockey. Man kanske skulle hitta på något mer så småningom?




torsdag 5 september 2013

6 sep: Expressen visar baskettaktik


Basket är snabbt och svårt att förklara. Expressen har gjort ett försök för att ge en bild av Taylors och Jerebkos rörelser i offensiven. En god ansats måste erkännas.


Samtidigt har den Finska nyhetsbyrån STT (det vi kallar FNB) gjort ett paket som förklarar screen eller det som kallas pick-and-roll. Det ser mycket ut som en bit förredigerat material, bild och text, mindre som en grafik. Men den pedagogiska ambitionen är god.

5 sep: Hockey och långbyxor

I ett tidigare inlägg (Klicka här) citerade jag Grunden Bois utfrågning av Håkan Loob. Håkan fick frågan varför ishockey spelades i kortbyxor. Nu skall det påpekas att det har inte alltid varit fallet. 1981 försökte några NHL-lag sig på att spela i långbyxor. 


Här är ett Youtube-clip med Philadelphia i så callade Copperalls. 
Du kan läsa mer om dessa långbyxor på bloggen Third String Goalie Klicka här

5 sep: Vem får OS 2020?

Till helgen avgör IOK vilken stad som får arrangera OS 2020. Tre kandidater återstår:


AFP gör en sammanställning på följande sätt. Listar styrkor och svagheter för de olika kandidaterna med tumme upp och tumme ner.


Graphics News gör detaljerade små kartor över områdena och jämför fakta kategori för kategori.

SportsNewsGFX har gjort den här sammanställningen. Mindre text, mer visuellt. Kartorna är ett mellanting mellan Graphic News ovan och mina kartor nedan.


Ryska Itar-Tass följer liknanade modell men bygger ut med fler kategorier. Sotji är ju ändå på deras hemmaplan. (UPPDATERAD 23 sept 2013)



Själv gjorde jag så. Kartorna inte lika detaljerade, däremot visuell framställning av storleken på budgetarna. Den lilla kartan nere till vänster är en bra referens. På flera sätt är Graphic News och vi slående lika i formen.

Vem som vinner? Jag satsar på Tokyo.

måndag 2 september 2013

2 sep: Sportgrafik på de mest oväntade ställen

Arla mjölk försöker lanser sig som den naturliga sportdrycken.


Presentationerna går under namnet "Arlas sportskola". Man kan inte påstå att det är vidare djupgående analyser. Eller vad sägs om texten "Det är mycket svårare att smasha med backhand än med forehand".


Konståkning presentrerar systrarna Helgesson med några små teckningar på lika positioner på vänster sida. Men det handlar inte bara om olympiska sporter, Skateboard har fått ett eget paket.



Liksom BMX (där handlar det mer om en illustration än om grafik). Och det finns flera andra sport. Däribland fotboll.