onsdag 30 oktober 2013

30 okt: Dags för New York maraton

Den officiella kartan för New York Marathon. Inte så kul med rena, raka fakta.

New York Times gör som vanligt grafik i svartvitt.  Kombination av detaljinformationer och artistiska inslag. 


Vackert handlag och fakta för åskådarna. Mycket text men med en ambition att berätta något av betydelse för den som vill vara åskådare. 


Artistisk version. Gäller bara delar av banan genom Brooklyn, vad som händer på Manhattan bryr man sig inte om. Kanske mer illustration än grafik.


Mer artistisk än informativ. Delar av banan i Bronx finns inte med. Har en hel del övrigt att önska om man ser det från nyhetsgrafiksidan.


Från Daily News. Teckningen på bron känns lite märklig. Många infoboxar. Ganska enkel överlag.


Ett annat försök. Styrkan är de regelbundna kilometermarkörerna hela vägen genom loppet.


Graphic News väljer Crysler Building som blickfång. Färgkodningen fram till att de tre olika startplatsernas löpare går samman fungerar bra. Grafiken är gjord för att fungera till olika kunder med både kilometermått och milesangivelser. Sån't retar mig lite.


AFP:s karta. Höjdkurvan i botten. Känns lite tunn och klen. Teckningen på frihetsgudinnan är lite märklig, inga detaljer om olika vägval i starten och ingen förklaring finns till varför vinnarbilden är från 2011 och inte 2012 (inställt).


Mitt eget försök. Ingen höjdkurva, men väl utpekat att högsta punkten är på bron. Vissa avståndsmarkörer men inte för många. Kanske lite stor men formatet dikterar villkoren. 

torsdag 24 oktober 2013

25 okt: En travgrafik som gör dig glad

Ibland blir man överrumplad och glad. Så blev jag av Aftonbladets travgrafik. 


Jag har svårt att bedöma om detta är självklarheter för travkännare eller om det berättar saker på en ny nivå. Men jag gillar försöket och ambitionen. Det känns som om man går ett steg längre och hamnar på den dör "goa" nördnivån.


Kanske lite rörigt när strecken korsar varandra men överlag känns det som att man efter läsningen lärt sig lite mer om alla facktermer. Det blir minst fyra gnägg av fem från mig.

måndag 21 oktober 2013

21 okt: Besök på FIA Internationella bilsportförbundet


Under besöket i Paris måste jag ta chansen att ta mig till Place de la Concorde med Luxorobelisken (tv). I bakgrunden ses Eiffeltornet och till höger startar Champs–Elysées.


Skälet var dock inte att "göra Paris" utan att besöka Internationella Bilsportförbundet, FIA, för att diskutera möjligheten att få tag på tidigare inte tillgänglig information om banorna i Formel 1. Tanken är att försöka utveckla Formel 1-grafiken till nästa säsong.


Jag fick tala med Madame Gomez och framlägga mitt ärende. Men det var inte läge att ta bilder där inne. Det märktes att det var en organisation med historia i väggarna. Min förfrågan vandrar nu upp genom organisationen och de lovar besked före nyår – kanske. Jag håller tummarna. 

torsdag 17 oktober 2013

17 okt: Lagen som är klarar för VM


Här kommer några grafiker som presenterar VM-kvalet i fotboll. The Independent har gjort ett stort paket. Nationernas status är kodade med olika färger och mönster.


Senare blir kartan i Indipendent mindre, bara för Europa. Med fakta om playoff-lottningen under.


The Telegraph gör den här kartan. Gjort när fem nationer var klara (svarta plattor). De vågar inte använda den officiella logon och gör en egen. 


AFP gör också en egen logo. Markerar lagen de 21 lagen som är klarar. Spelaren ute i Indiska Oceanen ser lite "lost "ut.


Grapich News när nio lag var klara för VM. Använder kartan för att visa konfederationer och inte var länderna ligger.


En senare uppdatering. Nu går GN från den stora kartan till den mindre listan. Lagen får flaggor utom arrangören som får logo. Istället för loggan används pokalen.


Nyhetsgrafikk.no samarbetar med GN. De har gjort om den till sin stil och bytt pokalen mot loggan.


Mitt försök talar om både vilka som är klarar och vilka platser platser som återstår. Jag tänker att det är inte frågan om var nationerna ligger (karta) utan vilka det är (lista) som är nyheten. Alltså denna mer kompakta format.


UPPDATERING: AFP kommer med en mer genomarbetad version. Karta, flaggor och färgkoder. Men riktigt vad stjärnorna står för är svårt att förstå? Och med lite fundering - är det de olympiska ringarna som kommit lite på snedden...? 

onsdag 16 oktober 2013

14 okt: Förklarat det krångliga med FIFA-rankingen


Inför den avgörande matchen mot Tyskland var det nästan mer fokus på rankingpoäng än själva matchen. Mycket text men också visuellt förklararande. DN:s sammanställningen lyfter jag på hatten åt och kategoriserar under "jobb jag önskar jag hade gjort".

11 oktober: Sverige till play-off


I jobbet får man ibland möjligheter. Så jag satt på läktaren på Friends när det var dags för mötet mot Österrike.



Det är en känsla med en fylld arena med nästan 50 000 på läkaren. Zlatan och kompani är pressat i första halvlek. Det kändes inte bra.


Men så smäller det till i andra. Martin Olsson kvitterar och Zlatan avgör. 


Alaba deppar när slutsignalen går. Det är slut på de Österrikiska försöket att gå till VM 2014.


Om arenan är vacker är logistiken kring inte den bästa. Så här ser det ut när jag äntligen kommer fram till trappan upp till övergången mot pendeltåget. Allt är lugnt men blev det oro i den här folkmassan kan det bli en katastrof.

onsdag 9 oktober 2013

9 okt: Paris gamla OS-arena från 1924

OS i Paris avgjordes 1924. Huvudarenan heter Stade den Colombes.


 Så här såg det ut när det begav sig.




Kapaciteten vid OS var 45 000. Arenan är lokaliserad i nordöstra Paris utanför de inre centrala områdena. Arenan användes efter OS. Här spelades bland annat VM-finalen i fotboll 1938 där Italien besegrade Ungern med 4–2. Arenan användes också för landskamper i rugby och fotboll.


I dag kallas arenan Stade Yves-du-Manoir och används för rugby. 


Det lag som spelar här heter Racing Metro 92. 





Arenan känns inte modern. Den är nedsliten och vissa sektioner är avstängda. Men det är en historisk plats.


Det var här som Eric Lidell och Harold Abrams vann sina OS-guld. Något som berättas i den Oscarsbelönade filmen Triumfens ögonblick (Chariots of Fire). En av mina absoluta favoritfilmer, alla kategorier.


Men filmen spelades inte in här utan på The Oval Sports Centre i Bebington, Storbritannien. Så platsen är historisk för sport (OS och VM), inte för film.

söndag 6 oktober 2013

6 okt: Fackelstafett genom Ryssland



Den officiella kartan för fackelstafetten. Ryskan är svår att greppa (1) men än mer. Mönstret i kartan gör att man har svårt att urskilja det som vill berätta. Smarta designers men inte alltid den bästa visuella kommunikationen.


Grabb ur videklipp som ligger ute på vimeo.com gjort av Mercator Group. Inte helt oäven.  Den svarta platta som heter "by train" finns där för att bilden är grabbad just som facklan kommer fram med tåg till Sotji. Kanske skulle plattan varit grön?


Sibirian times har helt enkelt ritat in strecken på en vanlig karta. Varför inte om man inte har så mycket annat att ta till. Det är raka streck mellan punkterna och inte böjda mer rundade som vi ser i andra kartor.

Lägg till bildtext

RIA Novosti har gjort denna. Och den är en front för en interaktiv karta. Mycket av informationen dyker upp som pop-ups om man drar musen över originalet. Renheten är motsatsen till Sotjis egen.


Graphics News i London har den här versionen. Som alltid med GN så finns det en hel del material i text i grafikerna. Ibland kanske lite överlastat. Men hantverket i teckningarna är som alltid toppklass.


AFP:s version. Den enda som tydligt har med planerna på en rymdfärd. Ett tecken på att grafiken är gjord sent. Och riktigt hur färden passar in i löpvägen framgår inte riktigt.   


Den här dagen samarbetade vi med Sportsnews gfx från Asien och bearbetade deras grafik. Facklan finns avbildad och små ikoner i botten ger en visuell översikt av färdvägen.


Denna kompletterande grafiken från Graphics News är svår att motstå. För de riktiga nördarna vad gäller olympiska fackelstafetterna.

lördag 5 oktober 2013

5 okt: Zlatan bara gick förbi



För jobbet skulle har jag varit ett par dagar i Paris. Det kommer mer om det på bloggen. Jag kunde inte motstå chansen att se Zlatan i aktion och ackrediterade mig alltså till matchen Paris SG–Benfica som spelades i onsdags kväll (2 okt). På väg mot Parc des Princes.


Arenen måste vara en av de få som har en motorväg som går under (!) planen. Kvällen visade sig bli både märklig och rolig. För att få tag på min ackreditering måste jag ta mig förbi - till slut -nio säkerthetsspärrar som alla krävde att man visade sin ackreditering för att få komma fram. Alltså ett moment 22.

Vem som är kungen av Parc des Princes är inte så svårt att lista ut. Så här ser entreen ut till en av de många souvenirbutikerna. 

Väl framme vid arenen så känns det om om Bieinvenue kanake klingar lite falsk med tanke på att det tog mer än en timme att ta sig från första säkerhetsspärren hit. Och det handlar om högst tre kvarter. Men det gick till slut och det var en rolig match...


Jubel efter 4 minuter när Zlatan gör sitt första mål. Sen spelar han fram till det andra och nickar in det tredje och matchen är över efter 30 minuter. 3–0 mot Benfica inför ett öronbedövande jubel. Speakern roper Zlatan och alla 44 000 på läktaren svarar IBRA–HIMO–VIC.


Efteråt i mixedzonen var det inte lika roligt. Zlatan talade med TV-bolagen med rättigheter och sedan med TV-folk utan rättigheter. Men för kvällen var radio, byråer och tidningar ointressanta och Ibra bara gick förbi. Inte ens att jag försökte ropa till honom på svenska hjälpte. Så kan det gå. Däremot morsade Sune Hellströmer från Svenska Fotbollförbundet på mig när han gick förbi. Alltid en tröst.