onsdag 26 november 2014

26 nov: På researchresa i Dalarna 2 – Skid–VM i Falun


Nästa dag var jag på plats vid VM-kansliet för Skid–VM i Falun 2015. 


Första mötet var med banchefen Tobias Jönsson. Vi pratades oss igenom att banskisser och höjdkurvor. Och jag fick värdefull information om spåren med kommentarer om Mördarbackar och VIP-stugor. FIS var något försenade, annars hade alla officiella banor funnits på plats. Nu lär det dröja någon vecka eller så.


Jag tog mig också en tur ut på stadion. Kollade arbetet runt hoppbackarna, tittar på snömaskiner och lite annat. 


Efter lunch hade jag möte med Tommy Höglund, formellt Sport & venue director. Vi hade ett trevligt och givande samtal om banor, VM-planer och annat. Han är tjänstledig från posten som sportchef på Vasaloppet.


En snabb sittning med Kent Lövgren som demonstrerade VM-appen. I den kan man se hur löparna ligger inbördes, följa loppen, kolla medaljutdelningar eller lyssna på konserter.


Jag gjorde även en runda upp på Svenska Skidförbundet. Men hela tränarstaben var i Bruksvallarna för säsongsupptakt. Några snabba trevliga samtal och lite annat smått med sig hem i bagaget. Trots allt.

Med kontakter och material var det sedan läge att dra sig ner på stan.


Nere på kommunens informationskontro hälsade jag på kommunikatör Camilla Sandy. En gammal bekant då hon tidigare jobbat som pressinformatör för alpina landslaget.


Med hennes hjälp landade jag till slut på Faluns Mät & kartkontor där vi kollade möjligheten att hitta flygbilder och 3D-bilder över VM-området. Anders Westman rotade i deras databaser. 

Sen var det dags att gå till tåget och åka hem mot Göteborg.



tisdag 25 november 2014

25 nov: På researchresa i Dalarna 1 – Vasaloppet i Mora

För att ytterligare komma framåt i arbetet med grafik kring flera stora skidevent har jag varit på researchresa i Dalarna. Första anhalten: Mora.


På väge mot Vasaloppets hus, tidigt på morgonen. Långt i fjärran. Portalen med den klassiska inskriptionen: I fäders spår, mot framtids segrar. 



Upploppet ser inte så vintrigt ut i mitten på november. Men Vasagatan leder hela vägen fram.


Vasaloppets hus är själva hjärtat för detta klassiska långlopp över 90 km. Huset ligger precis till vänster om upploppet för Vasaloppet.


På vägen i i vestibulen möts man av en sammanställning av Vasaloppets historia. I form av en fysisk tidslinje med bland annat Mora-Nisses röda mössa.


Första mötet på morgonen. Projektledare för omvärldsanalys och evenemangsutveckling Monica Eriksson (fast vi har pratats vid i många år och det var som att möte en gammal vän fast det var första gången vi sågs) och tidigare generalsekreteraren för Vasaloppet Rolf Hammar (själv en gång 4:a i loppet)


T.f. sportchef Johan Eriksson kom förbi och vi hann växla några snabba ord om vad vi letade efter och vad som skulle kunna vara intressant inför loppet.


På eftermiddagen hade Anders Holmberg hunnit hem från Sälen. Och vi gjorde också en snabb avstämning.

Med hem från Mora hade jag nyttiga kontakter massa bra pressmaterial och en god ide hur vi ska göra material inför det kommande loppet både för print och direktrapportering. Nästa dag: Vidare till Falun.

onsdag 19 november 2014

19 nov: En sista om bordtennis


Till slut kan jag inte undandhålla er dessa. Ett försök att beskriva en match boll för boll i grafik. 


Nyckeln visar olika moment som sedan visuellt beskrivs i varje boll.


Och så här kan et boll komma att se ut. Rutan i mitten motsvarar bordsskivan. En spelare är röd, den andra svart. Tjockleken på linjen visar kart och fart. Och nere till vänster kodas de olika slagen - BS backspin (underskruv), LP loop och så vidare. Jag gillar det. Frågan är bara vilken match eller till och med vilken boll som skulle motivera arbetet och utrymmet.

måndag 17 november 2014

17 nov: Mer bordtennisgrafik.




Klassisk DN-grafik av Tomas Lampell. Inför ett pingis-VM. Troligen tidigt 1990-tal. Intressant inte bara vad som ritas utan vad som utelämnas. Till exempel bordets ben, motståndaren och till och med själva spelaren.


Från ABC. En i en serie av förklarande grafiker om olika sporter. Mest intressant här är delen till höger och i botten som försöker visa olika slags slag.


I all sin enkelhet genialisk. Visar vad som är tillåtet och inte tillåtet när det gäller att hålla bollen vid serve.


IUnför London OS 2012. Lite rörigt minst sagt. Frågan är vad illustrationerna egentligen ska visa. Ett bordtennisbord eller någon form av statistik?



Första av tre gif-animationer. Riktigt vad det svajande gummit betyder återstår att förklaras. 


Genomsnittligt antal bordsstudsat per match: 245. Vad prickarna på bordet betyder är svårt att förstå.


Vanliga bollbanan för en retur. Verkligen? Hur kommer det sig att den kommer nerifrån under nätkanten, över bordet till vänster. Mer teknik än innehåll.



Från något Collegemästerskap i Texas 2006. Spelarnas positioner ser inte vidare naturliga ut. Och annars inte mycket nytt. 


Ur Bordtennisförbundets tidning. Denna fascinerar mig. Dålig integration mellan text och bild. Men de försöker beskriva en aspekt av spelet jag inte sett någon annan stans.


En uppdaterad version av uppslaget om bordtennis i mitt sportlexikon. Denna version aldrig publicerad. Skiljer sig marignellt från GT 1996 (se förra posten). 


fredag 14 november 2014

14 nov: Lite tungviktsboxning

Världsmästartiteln i tungvikt är inte längre vad den en gång var. 


Men jag kan inte låta bli att göra en grafik när de är en fight på gång. I Hamburg. I morgon. Fotnoterna säger väl allt när det gäller att reda ut vad som är och vad som var. 


Här en tale of the tape - grafik inför en av Vitali Klitschkos matcher. Fast vi stavar ju numera hans namn Vitalij Klytjko. Grafiken är inte så sprudlande av fantasi kanske.


Här en annan om brorsorna Volodymyr Klytjko (låter som ett namn i Harry Potter-sagan). Betydligt mer kreativ. Enda missen: Att göra cirkeldiagram på oddsen. Nu ser oddset 9.00 större (och därmed bättre) ut än 1.05. Där borde man nog avstått visuell presentation.


torsdag 13 november 2014

13 nov: SOC ger anledning till lite bordtennisgrafik

SOC avgörs i Eriksdalshallen i Stockholm. Det ger mig anledning att presentera en bukett bordtennisgrafiker. 


Troligen KRT-grafik till OS 1998 i Seoul. Ganska enkel. Men för sin tid var man nog ganska nöjd. 


Lite otydlig. Från AP inför OS i Barcelona 1992.



REUTERS inför samma OS 1992. Teckningen i mitten med zonerna för fore- och backhand är mest intressant. Den flyttar tanken från regler till själva spelet. 



REUTERS Atlanta OS 1996. Teckningen har nu lyfts till 3D. Men mycket av berättandet är ganska statiskt.


Också Atlanta 1996. En av mina produktioner för GT. Både serven högst upp och de tre olika vapnen för att vinna en boll försöker ge mer än bara regelkunskap. Lite fånigt att rita en limburk (uppe till vänster).


REUTERS Sydney 2000. Frågan är om man inte utgått från något personritningprogram som poser för spelarnas positioner ser ganska onaturliga ut. Ser ni att samma teckningar om grepp n används i fyra OS i rad.


AFP London 2012. Massa små teckningar men egentligen i fördjupad analys. 


OS London 2012. Bordtennis till höger. Vackert artwork. Bollens färd i en sekvens av bollar genom serven är fascinerande. Annars är berättandet lite tunt.


London 2012. The Times. Mycket text och samspelet mellan text och bild inte så imponerande.



OS London 2012. Den första i samlingen som justerat bordet. Nu ser underredet ut som det gör på stora tävlingar. 



Att vilja men inte kunna. Här har det väl inte lyckats allt för bra. 




OS London 2012. En annan Londontidning-. De tre olika räfflingarna på gummit är lite kul. Annars ganska standardmässig. 
Det kommer mer bordtennis.


Och en annan i samma serie. Det transparenta bordet är ett intressant grepp. 

lördag 8 november 2014

8 nov: Airbag för alpinåkare


Risken vid störtloppsåkning är stor. Nu försöker man utveckla en airbag för störtloppsåkning. Den hämtar inspiration från airbag för motorcyklister.

Jag har tidigare gjort ett försök att förklara hur det är tänkt. Efter samarbete med TT:s Jens Borneman.

lördag 1 november 2014

2 nov: Ytterligare två badminton


En grafik fokuserad på en spelare. Men fakta runt omkring är generell.


Och så för sakens skull. Ur mitt eget arkiv ett opublicerad som th försöker beskriva några av de vanligaste slagen och tv ge basfakta. Därmed stänger vi badmintonbutiken för denna gång.