torsdag 20 juni 2013

20 juni: Snart dags för Tour de France

Touren kör 21 etapper. Och man kan presentera dagens etapp på olika sätt.


Franska L'Equipe 2000 Här är det stort, halvsida. Runt grafiken finns massor med statistik. Grafiken används för att redovisa resultat inte ge fakta inför etappen.


Franska Nice–Matin 2000 sprider ut cyklister över hela sträckan. På gränsen till barnsligt.


I Nice–Matin 2000 ges också detaljerade kartor för start och (som här) mål. Här kan man vänta att folk vill åka ut och titta.


En holländsk tidning 2000 har dagens och morgondagens etapp. Teckningarna på cyklisterna är lite barnsliga. Särskilt de små cyklisterna utefter rutten och i höjdkurvan. 


Tyska Die Welt 2004. Två spalt enkelt, rakt upp och ner. Grafiken ursprungligen från DPA.


USA Today 2004 kombinerar kartan med en faktabox om dagens och kommande dagars etapper.


Expressen 2004 använder REUTERS alternativgrafik på bergsetapperna. Varför presentationen är böjd kan man bara undra över.


Brittiska Independent 2005 presenterar tre etapper. Lite förunderligt är kanske att man publicerar gårdagens etapp. Annars rena och utrymmeseffektiva.

 

REUTERS erbjuder små enspaltiga grafiker sträcka för sträcka. Det har utvecklats under åren. 2007 användas bara en Frankrikekarta. 2009 blir det en kompakt detaljkarta.

 
2011 har det blivit mer stilrena och 2013 mer luftiga och tillgängliga. Men också större. Jag tror knappast vi gör svenska versioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar