söndag 23 juni 2013

23 juni. Ännu mer Tour de France

Lite fler cykelgrafiker kring Tour de France:


Den här är lite rolig. Den är gjord i Europa (Tim Barker satt i Århus) men publicerat av dåvarande KRT i Washington. I översättningen har det blivit märkligt. Hjälpryttarna drar fram till cirka 300 meter från mål då spurtaren tar position. Men när det blir 328 yard (!) istället för ett ungefärligt mått går det över styr. Man drar på smilbanden,


 Aftonbladet (11 juli 2003) gör en ambitiös grafik/illustration på spurtens taktik. Man kan möjligen förvånas lite över skalan på vägen. Avstånder mellan 1 mil, 1,2-2 km, 1 km och 300–400 meter kanske inte är helt korrekt. men i det här läget kanske man får köpa det.



Aftonbladet vill också visa hur ett lag är uppbyggt. Ett lag består av nio åkare (men på bilden finns det tio). Annars ganska kompakt och kul.
Afton


Den här versionen från KRT kanske inte är helt lyckad. Här beskrivs laget som en grupp på omkring 16 åkare. Och det är nog sant. Men det är ur den gruppen som de nio som kör loppet tas ut. Och det finns liksom inte med.


En opublicerad sida jag gjorde för ett projekt med ett sportlexikon. kanske något mer strukturerad. Varför det är tio och inte nio åkare också här är svårt att förklarar. 


Spanska El Pais 1992. Gjord till Spanien Runt. Ett försök att beskriva olika moment och taktiska drag. Teckningen av etappen till höger är bra och annorlunda. Till vänster om spurten. I mitten om att hur klungan formerar sig för att att undvika vinden, under tempoloppskörning.




Spanska Marca 1992 Tour de France är inte bara ett lopp. Det är en folkfest och före och efter åkarna kommer karavanen, med reklambilar, servicebilar etc. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar