torsdag 8 augusti 2013

8 aug: Gamla OS-arenor – Centennial Park i Atalanta

Ett besök på ännu en plats förknippat med ett OS. 1996 hölls OS i Atlanta i Georgie i USA. MItt i stan byggdes Centennial Olympic Park. ett grönt vattenhål ett stenkats från CNN. Det minner om OS. På flera olika sätt. 


Så här ser området ut. Parken är 85 000 kvadratmeter och innehåller olika delar. Nere till vänster syns CNN, ute till vänster (inte utsatt på kartan) men i området vid Georgie World Congress Center, ligger Philips Arena där Atlanta Hawks spelar sina hemmamatcher i NBA och uppe i mitten World of Coca Cola.


Den stora ingången är pampig med kolloner och skyltar  (Vid ingången från Andrew Jackson International Blvd).


 Från andra håll är det mer diskret. (Vid Baker Street. Barnens lekplats syns i bakgrunden 6 på kartan). 


Stora delar är belagda med stenar som innvånare och supporters till Olympiaden erbjöds köpa och få sina namn ingjutna i (Taget nära 3 på kartan). Varje år besöks parken av omkring 1 miljon människor.


Tragiskt nog minns vi också parken för den bomb som briserade här den 27 juli 1996 mitt under OS och som dödade 1 och skadade över hundra (ytterligare en dog, men av en hjärtattack). En säkerhetsvakt pekades felaktigt ut som skyldig och först 2005 kunde den ansvarige dömas. Han fick livstids fängelse.


Så här beskrivs bombens beståndsdelar.Parken har bland annat en staty för den olympiska rörelsens grundare Pierre de Coubertin (10 på kartan) ...


...och en populär fontän (2 på kartan) där barn hoppar och plaskar. Förutom de gånger man visar fontänen i aktion till musik. Ett vackart skådespel som vanligen pågår cirka 12-15 minuter. Lägg märke till att fontänen är formad som det olympiska ringarna. 

I parken finns också stenar där samtliga medaljörer under OS har fått sina namn inristade (Vid 5 på kartan). Bland andra...


...hela det svenska silverlaget i handboll med  Magnus Wislander längst ner...


...silverlaget på 4x200 meter frisim med Anders Holmertz och Lars Frölander...


... Ludmilla Engqvist på 100 meter häck...


...och guldet på 500 metet kanot till Agneta Andersson och Susanne Gunnarsson. Fler bloggposter från semestern i USA kommer snart. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar