tisdag 10 september 2013

10 sept: Spel som grund för grafik

Ibland dyker det upp grafiker som för den oinvigde kan uppfattas som lite underliga.


Titta på den här spanska grafiken om ett av Christian Ronaldos mål. Man kan undra varför spelarna står på små runda plattformar. Vad det handlar om är att tecknaren anspelar på ett känt fotbollsspel som var (är?) stort i England och kanske på kontinenten, men knappast i Sverige.

 

Den här grafiken inför mötet mellan Barca och Cadiz ger spelet ett större sammanhang. Här ser men spelplanen och aktörerna som håller i sina målvakter (de enda spelare som har pinnar). Spelet heter Subbuteo. 

Jag minns att min kompis Mattias fick ett från England och vi spelade nån gång i slutet på 60-talet. Man knäpper iväg spelarna med fingret och försvarar genom att strategiskt knäppa sina spelare så det står ivägen.

I grafiker kan man också se anspelningar på andra spel. Som den här varianten inför fotbolls–VM i Tyskland 2006. 

Andra, som The Guardian, har använt Lego för att visa och förklara. Här ett klipp från VM i Sydafrika 2010. Du kan hitta fler på You tube.


ENHL använde sig av TV-spelet EA-sports NHL 06 för att förklara regeländringar inför säsongen 2005/2006. Ett av klippen såg ut så här.


Själv har jag nog bara gjort grafik på Stigas gamla hockeyspel, det vi kallar bordshockey. Man kanske skulle hitta på något mer så småningom?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar