onsdag 19 februari 2014

19 feb: Lite grafiker om curling

En av problemen om man ska göra grafik som förklarar curling är banans längd. Det finns mycket "dött" utrymme som man måste handskas med mellan de två bona. Då här har några försökt lösa problemet.


Kolla mitt i. man har helt enkelt kortat banan. SUCK.


Också här har banan kortats. Notera att hoglinjerna placeras helt galet förskjutet i relation till boet.


Här känns banan väldigt kort. Inte mycket is att glida på.

Bay Area News: Banan had krympt rejält. Den fick bli så lång som bredden på grafiken medgav.  


AFP 2014: Kolla i mitten. Här kan man undra vilka jättar det är som spelar curling. Utspelet här är dessutom regekvidrigt eftersom stenen ska släppas före hogglinjen.


Encyclopedia Britannica: Nytt sätt att lösa frågan - perspektiv. Plus för att de rätta proportionerna ges i den lilla bilden nere till. Kul däremot att soparna jobbar för fullt fast stenen ännu inte skjutits iväg.

Ett  annat exempel på perspektiv. Gjord till Turin 2006. Lägg märke till hur oproportionellt stor stenen är just efter den släpps. Stenarna är på tog för stora i hela grafiken, men just där borta gör det att ögat upplever att mycket av perspektiv upphävs.Ett annat sätt att lösa frågan är att klippa bort en bit mitt i. Höär talar man i alla fall om för läsaren att man har kortat i bilden.


Los Angeles Times: Här är längden på banan rött, men det övriga blir ganska plottrigt.AP 2002: Här är en större grafik med illustration. Men just banan löses elegant på sidan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar