måndag 17 augusti 2015

17 aug: Lite om stavhopp 1

En liten samlinggrafiker om stavhopp inför friidrotts–VM i Peking.


ACCESS: Ur Richard Saul Wurmans bok inför OS i Los Angeles 1984. På den tiden ett stort framsteg.  Inte helt obegåvat att klippa bort stavens förlängning. 


GP 1988: Inför OS i Moskva. Av Per Andersson–Ek. Höjderna ärolika OS-segrarer. Så trots att texten handlar om Bubka finns hans världsrekord på 6,06 inte med i grafiken.


Ett tidigt försök av mig från 1991 inför VM i Tokyo. Staven är något för kort och det är ett fasligt fokus på hur staven sänks. 


REUTERS 1992: Inför OS i Barcelona. Kompakt och inte helt oäven. Jämför med REUTERS 2000 där byrån gått tillbaka till sämre versioner.


AFP: Barcelona 1992. Färgglatt. Ansatsen är hoptryckt. Och vad är de vita molnen bakom hoppgropen?


KRT 1992: Inför Barcelona OS: Inte helt oäven ide att visa stavhoppren i mitten. Men kopplingen till texten blir svag.


GT 1995: Inför friidrotts-VM på Ullevi i Göteborg. Helsida. Giraffen lite rolig. En av mina egna alster. 


AP 1996:  Del av en helsida. Inte helt optimalt att lägga beskrivningen i en spalt på höjden. Teckningarna chablonartade.


SVD 1999: Inför friidrotts–VM i Sevilla. Lite tam. Teckningarna saknar både känslan av atletisk kraft och flyttet av att höra samman som en sekvens.REUTERS 2000: Inför OS i Sydney. Tåkig och fantasilös. Statisk.


Ur SPORTS - the complete visual reference. Lexikon utgivet 2000. Har använt någon form av dataprogram för att generera teckningarna. Gör dem ofta livlösa och onaturliga. Uppdelningen i sex moment - av vilka de tre sista syns - är dock inte helt obegåvat. 


REUTERS 2001: Inför VM i Edmonton. Det intressanta är valet av vinkel. Ger en annorlunda känsla. 


DN 2003 om Patrik Kristiansson: Stor grafik över vecket. Lite luftig och alla teckningar inte helt naturliga.


FNB 2005: Inför friidrotts–VM i Helsingfors. Fokuserar på tekniken kring ribban. 


Om Patrik Kristiansson inför finalen i stavhopp i Helsingfors 2005. Bygger på material från REUTERS. Kolla Barcelona 1992 (ovan)

Det kommer fler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar