fredag 30 oktober 2015

30 okt: Grafiken "Denna dag i sportens historia" går i graven

Efter sex år med dagliga grafiker om denna dag i sportens historia går projektet i dag (31 oktober) i graven. 
   När TT Spektra tog över produktionen av Svenska Grafikbyråns sammanställning av sport i tv tyckte vi att vi borde ha någon annan daglig sportgrafik. Svaret blev en sammanställning av stora, roliga, tragiska och udda (se exempel ovan) sporthändelser som hänt på denna dag i sportens historia.
   En inledande tanke var att det skulle vara ett enkelt projekt. Vi letar upp några sajter som sammanställt informationen, gör lite faktakollar och paketerar det på bästa sätt. Men ack, vad vi bedrog oss. Att hitta amerikanska sajter med historiska datum var inte så svårt. Men de innehöll mest uppgifter om amerikansk fotboll och baseboll. Och bara ett fåtal av dem kunde anses vara av intresse i Sverige. Att hitta svenska sporthändelser var lättare sagt än gjort. Så det blev att skapa en sammanställning av bragder och nederlag – stora som små – på egen hand. 


    Källor blev specialsajter för olika mästerskap och idrottsförbund, årsböcker på bibliotek, personer som av olika anledningar hade tillgång till information och datum och annat vi kunde uppbringa. Svenska Skridskoförbundet var till exempel ett förbund som var mycket behjälpliga och satte en av sina historiker på att plocka fram uppgifter om stora mästerskap och historiska skridskohändelser. Under en period var det ett fasligt läsande, mejlande och ringande för att hitta, kolla och dubbelkolla uppgifter.

• Fel i källor
    Och det räckte ofta inte att hitta ett datum. Jag läste till exempel samtliga medaljtabeller för vinter- och sommar-OS från 1896 och framåt i David Wallechinsky klassiska böcker. Bara för att upptäcka att den som alltid ansetts som en av de stora auktoriteterna på flera ställen hade fel. Och då gällde det att hitta källor som kunde bekräfta hur det veklingen låg till. 

• Motstridiga uppgifter
    Ett annat problemet var att  flera stora svenska sportögonblick cirkulerar under flera datum. Den avgörande play-off matchen Sverige–Österrike i Gelsenkirchen 1973 till exempel dateras olika i olika källor. Och det räckte inte att gå till officiella uppgifter. För FIFA och Svenska fotbollförbundet var inte överens, och då måste man gå ett steg längre och reda ut vilket datum som är rätt. Till slut fick jag gå till Universitetetsbibliotekets tidningsavdelning och söka i mikrofilmer av dagstidningar. Där kan man säkra datum. Ändå blir det ibland lite krångligt. Vilket datum ska man ange om ett mästerskap eller en match avgörs i USA? Det datum det var där när det hände, eller det datum det var i Sverige när det hände?

• Bilderna 
    Bilderna är ett annat kapitel. TT:s bildarkiv är mycket bra. Där finns det mesta att hämta. Men alla gamla bilder är inte inscannade och under perioder skickade jag därför nästan varje vecka en förfrågan på en eller flera bilder till arkivet i Marieberg. Och de letade vänligt i mapparna och arkivskåp och hittade ofta vad jag sökte. Men jag jagade också bilder på annat sätt. Den 27 december 1938 hade den första skidmobilen premiär i USA. Det var en liftanläggning där åkarna satt i små vagnar som drogs på medar upp för branten. Jag hittade en bild på nätet och lyckades få tag på föreståndaren för det museum i USA som ägde copyrighten. Han upplät gladeligen bilden för publicering. 
     Jag kan heller inte låta bli att nämna 30 mars. Det är ingen riktigt sporthändelse men ändå. När seriefiguren Karl i Snobben den 30 mars 1993 äntligen, för första gången, slår en avgörande homerun i baseboll, hör det hemma i sporthistorien. Och rättighetsinnehavarna för Snobben i Skandinavien gav oss välvilligt tillåtelse att använda bilden där Gullan, Linus och de andra jublande bär honom på sina armar. 

• Extrajobb
    Vid stora sportarrangemang har vi kunnat använda sammanställningen för att skapa specialgrafiker, som denna dag i OS-historien eller denna dag i VM-fotbollen. Det är arrangemang som pågått så länge att det finns material för varje dag under ett mästerskap. Även om man måste sänka ribban lite för vad som tas med. 

• Svåra dagar
    Vissa dagar på året har varit svåra att lösa. Särskilt gäller det julhelgen. Det avgörs inte så många stora sporthändelser på julafton och juldagen. På julafton har vi klarat oss med att det är årsdagen av Nacka Skoglunds födelse. Och att hans trogna fans än i dag samlas vid hans staty på Söder för att hedra hans minne. Hur tunt det är kan kanske förstås när juldagen inledningsvis toppades av Alain Roberts klättring uppför ytterväggen av en av världen högsta byggnader i Taipe. Men när Jerome Simpson gjorde en spektakulär volt in i endzone i en NFL-match 2011 fick denna ”riktiga” idrottshändelse ersätta. Klippet på Simpson är fortfarande en höjdare på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=1zSrs7ohjpA

• Mina favoriter
    Om man tänker att året har 365 dagar. Och att i den bakomliggande dokumentationen för grafikerna finns minst fem händelser per dag, men i många fall 15, 20 eller fler. Det är säkert så att vi kartlagt minst 5 000 stora historia sporthändelser. Av alla dessa, vilka händelser har fastnat hos mig? Jag har vårt att komma bort från Kurt Hamrins 3–1-mål mot Västtyskland i VM-semifinalen 1958. 
     Jag minns också av Sveriges fantastisk vändning 0–4 till 4-4 mot Tyskland i Berlin 16 oktober 2012. Annars är kanske mitt största sportögonblick när jag 1968 som 12-åring såg Sirius kvalvinna över Landskrona på Studenterans i Uppsala. Ulf Wahlqvist gjorde 1–0 och Sirius gick upp i allsvenskan (tillsammans med Jönköping Södra. Ska historien upprepa sig 2015?). Men jag har inget datum och det ögonblicket platsar inte ens i vår sammanställning. Så är sporthistorien till slut inte objektiva, utan våra högst egna personliga minnen och upplevelser. 

• Men nu är det slut
    15 september 2009 publicerades den första sammanställningen med bild på Gunnar Nordahl. Och den 31 oktober avslutas serien med att Blåvittlegendaren Tord Holmgren gjorde sin 500:e och sista match för IFK Göteborg. Vi tackar för visat intresse och kanske någon gång kommer sporthistorien tillbaka i ny tappning. Vem vet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar