tisdag 12 februari 2013

12 febr: Skidskyttarnas gevär

Som en kompletteringsgrafik till skidskytte–VM föreslog TT:s reporter Petter Nilsson att vi gjorde en grafik skidskyttarnas gevär. Sagt och gjort. Först lite referenser.
1994: En klassiker är den här teckningen som norska Dagbladet gjorde till OS i Lillehammer. Som referens visar den att geväret har utvecklats sedan dess.
1998: Här är en annan, som jag gjorde när jag jobbade för det som då hette KRT. Detaljer kanske men inte så vidare fantasifullt.
2002: Expressen gjorde genomarbetade grafiker till OS i Salt Lake City. Det här är bättre än den jag gjorde året innan. Här ser man hur skytten håller geväret. 
2006: USA Today till OS i Turin. Försöker visa utvecklingen. Här finns old design (th) och new design (tv). 
2010: Sydsvenskan till OS i Vancouver. Som vanligt tar de researchen ett steg vidare. Titta på texten om tejpen på pipan. Det handlar inte bara om hur geväret ser ut utan vad man gör med det i tävlingssituationen. Snyggt jobb.

TT:s reporter Petter skickade en länk till ett utbildningshäfte från Svenska Skidskytteförbundet där dessa två bilder fanns. Det blev ett bra underlag.

2013: Efter samtal med Skidskytteförbundets Patrik Jämteborn och Ulrika Öberg blev det den här grafiken. En steg frammåt jämför med 1994. Jag inser också att användandet av remmarna är något som borde förklaras i en egen grafik någon gång. Särskilt skjutremmen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar