fredag 24 maj 2013

24 maj: Formel 1 i Monte Carlo

Monte Carlos Grand Prix är ett av de traditionella loppen i Formel 1-cirkusen. Årets lopp körs till helgen.

Det här är banbeskrivningen från den officiella sajten F1.com (Klicka här). Grafiken måste därför uppfattas som officiell.

Om man klicka på den interaktiva pricken vid första kurvan på F1.com får man information om situationen för bilen just där. Uppgiften är 105 km/timmen, växel två, en G-kraft på 1,52. Den här uppgiften är justerad från förra året. Då angavs 111 km/timmen.

Lite av samma officiella stämpel har denna variant som är hämtad från Internationella Bilsportförbundets hemsida Fia.com (Klicka här). Det som är intressant är att dessa både grafiker visar olika information. Titta på första kurvan. FIA:s grafik anger här hastighet på 133 km/timmen och växel tre. G-kraften anges till 3,0. 

Graphic News i London gör den här versionen. I kurva 1 följer de FIA:s uppgifter. Stilmässigt har man lagt en grå platta i botten som inte har något motsvarighet i verkligheten. 


REUTERS i Singapore gör en enkel avskalad version. De uppger hastigheten i första kurvan till 111 km/timmen. Uppenbarligen en siffra som finns kvar från tidigare år och som inte justerats. De säger att G-kraften är knappt 1,5. 

McClatchy–Tribune har inte lagt ut någon ny version i år. Denna grafik är något år gammal. Här finne en 3D-rendering av omgivning som är tilltalande. I första kurvan anger man 112 km/timmen och växel två. G-kraften är satt till 2. Lägg märke till det höga tornet i mitten som på andra teckningar inte tycks vara lika högt och framträdande. Frågan är om det ens är utformat på det sättet.

Den tyska tidningen Sport Bild har den kanske vackraste avbildningen av området i centrala Monte Carlo. Men hastigheten i första kurvan är nu nere på 92 km/timmen och växel två.

Vi har gjort två versioner. Dels en bearbetning av förra årets "platta" grafik. Vi har använt F1.com som officiell källa och ändrat uppgifterna från tidigare år och skriver nu för första kurvan 105 km/timmen, växel 2 och G-kraft på 1,52.

Men vi lägger också ut en version med mer "känsla". Det enda som finns i uppgift vid kurvan är hastigheten. Också här 105 km/timmen hämtat från F1.com. Samma jämförelse som jag gör för första kurvan kan göras för alla andra kurvor längs banan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar