måndag 10 juni 2013

10 juni: Dam–EM i basket

Dags för grafik inför basket–EM för damer. Det kanske vore på sin plats att gör en grafik om basket-basic.

 

OS Barcelona 1992: Mycket ritat, lite berättat. Mycket har hänt i tänkandet på 20 år. Publicerad i Dagbladet men inköpt från BULLS/Grafia.


OS Barcelona 1992: Större grafik från AP. Något ytlig och kanske är bilden längst ner till höger märklig. Det är sällan man ser en returtagare i den posen.


OS Atlanta 1996: Beskriver ett exempel på uppspel. Inte helt utan poänger. Korgen vid försvaret tycks ligga på marken och inte i luften. Men annars är det inte mycket att kommentera.


Sydney–OS 2000: Ser ut som Graphic News publicerad i Expressen bilaga.
Texterna är lite stappliga. Och inte riktigt på pricken. Det kan vara översättningstabbar. Men "Spelaren [måste] passa eller skjuta bollen efter ett steg" är inte korrekt. Spelaren får ta två. Och sen "Tar man för många steg eller bär med sig bollen" är på gränsen till obegripligt. Hur bär man mad sig bollen utan att ta för många steg? Nere i vänstra hörnet står det "Extra tid". På svenska heter det "Förlängning". Men mer märkligt är Fem minuter per lag. Hur gör man då? 


Basket–EM 2003: Svenska Dagbladet publicerar denna grafik. Teckningarna kommer från REUTERS. Här lyfter vi på ögonbrynen. Nere till vänster beskrivs trestegsregeln. Men någon sådan regel har aldrig funnits. I basket finns en tvåstegsregel (tvåtaktare) som är något helt annat. Att rotera som här beskrivs är tillåtet att göra hur många steg som helst. Trestegsregel finns däremot i handboll. Poserna och uppställningen vid straffkast är kanske heller inte bästa. Det finns tre positioner på varje sida och vanligen vänder inte spelarna ryggen åt korgen där returen kommer.


Ett utländsk exempel: Basketball Basics. Det syns att det är ett senare exempel sedan straffområdena succesivt har justerats. Först NBA och sedan FIBA. 


Ett annat exempel: Här finns också uppgifter om vanliga skador. Lägg märke till de fyra små teckningarna nere till vänster. Den tredje ser ut som om skytten skjuter över huvudet med ryggen mot korgen. Något sånt förekommer aldrig. Troligen ett försök att visa ett hookskott.


Ibland är den enkla det geniala. Från DN:s OS-bilaga. Det kommer mera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar