torsdag 15 augusti 2013

15 aug: En besök på Ormond Beach – racingens födelseplats

Under min semester i Florida passade jag på att besöka Ormond Beach, det är motortävlingarnas officiella födelseplats.


Vid stranden finns en liten park som talar om de historiska händelser som utspelat sig här. I början av 1900-talet var det svårt att ordna biltävlingar. Skälet var att det fanns inte vägar att åka fort på. Men 1902 noterade en gäst på Ormond Hotel att det gick bra att köra bil på den hårda sandstranden. 

Ransom E Olds Pirate var den första bil som tävlade på stranden. Året var 1902. Men den första officiella tävlingen hölls året efter, 1903, då Olds utmanade Alexander Winton och Oscar Hedstrom på motorcykel. Winton vann. Winton slog också hastighetsrekord med 109 km/timmen.


Loppen blev oerhört populära och drog stora åskådarskaror. Många rika fartfantaster tog in på Henry Flaglers Ormond Hotel, bland andra Harvey Firestone och Henry Ford. John Rockerfeller kom också och köpte senare ett eget hus nära stranden. I parken vid stranden står minnesstenar över olika rekord som satts ute på playan. 


Vid stranden byggdes på sommaren 1904 en liten verkstad, Ormond Garage, som i folkmun kom att kallas Gasoline Alley. Garaget brann ner den 7 januari 1976. Men i minnesparken har man nyligen byggt upp en kopia av huset som kan beskådas av besökarna. Det sista världsrekordet sattes på stranden 1935 av Malcolm Campbell. Sedan tog annan motorsport över. 1959 förbjöds slutligen alla motortävlingar på stranden. Skälet: Daytona Interntaional Speedway öppnade ett stenkast in åt land. En klassisk motorsportarena där klassiska lopp körts ända sedan dess. Mer om den i en kommande blogpost.


I dag är Ormond Beach en badstrand. Med badvakt, Atlantvågor och surfare. Om ni ser till höger i bilden finns det också bilar. Det är en av få stränder i Florida (som en tribut till historien) där det fortfarande är tillåtet att köra ner bilen...


.... men några hastighetsrekord sätts inte längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar