tisdag 13 augusti 2013

13 aug: Mer om Jai Alai

För den som är intresserad av att veta mer om Jai Alai (eller Pelota som det också kallas) kommer här lite grafik.


Först utrustningen. Bollen kommer med så hög fart att en hjälm på varje är nödvändig. Notera formuleringen "..för att skydda huvudet från dödliga skador".


Men kan inse risken med spelat om man kollar den här grafiken. De snabbaste bollarna i olika sporter. Listan toppas av en badmintonboll som tydligen uppmätts till 421 km/timmen. På fjärde plats ligger ett Jai Alai-kast på 302 km/timmen. Men badmintonbollen är gjord av gåsfjädrar, golfsvingen på andra plats är det ingen som står i vägen för och på tredje plats finns den snabbaste badmintonbollen under en tävling. Jai Alai-bollen däremot ska mötas när den studsat på väggen. En projektil som kommer emot spelaren. En hjälm är mer än nödvändig.  


Bollen har en kärna av gummi, som är lindad med linnetråd och omgiven av två bitar getskinn. (Jag tror numera det finns varianter med andra material, ulltråd, latexkärna. I övrigt är den här lilla grafiken lite märklig. 



Det här är en sida ur det som på svenska kallades DN:s sportlexikon. Lägg märke till att spelaren i den övre ser ut att vara kopierad direkt från lexikonet. 
Här ser man också en skiss (i falskt perspektiv) på en fronton.

Det kommer mer Jai Alai. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar