torsdag 17 oktober 2013

17 okt: Lagen som är klarar för VM


Här kommer några grafiker som presenterar VM-kvalet i fotboll. The Independent har gjort ett stort paket. Nationernas status är kodade med olika färger och mönster.


Senare blir kartan i Indipendent mindre, bara för Europa. Med fakta om playoff-lottningen under.


The Telegraph gör den här kartan. Gjort när fem nationer var klara (svarta plattor). De vågar inte använda den officiella logon och gör en egen. 


AFP gör också en egen logo. Markerar lagen de 21 lagen som är klarar. Spelaren ute i Indiska Oceanen ser lite "lost "ut.


Grapich News när nio lag var klara för VM. Använder kartan för att visa konfederationer och inte var länderna ligger.


En senare uppdatering. Nu går GN från den stora kartan till den mindre listan. Lagen får flaggor utom arrangören som får logo. Istället för loggan används pokalen.


Nyhetsgrafikk.no samarbetar med GN. De har gjort om den till sin stil och bytt pokalen mot loggan.


Mitt försök talar om både vilka som är klarar och vilka platser platser som återstår. Jag tänker att det är inte frågan om var nationerna ligger (karta) utan vilka det är (lista) som är nyheten. Alltså denna mer kompakta format.


UPPDATERING: AFP kommer med en mer genomarbetad version. Karta, flaggor och färgkoder. Men riktigt vad stjärnorna står för är svårt att förstå? Och med lite fundering - är det de olympiska ringarna som kommit lite på snedden...? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar