tisdag 11 februari 2014

11 febr: Grafik om skidtekniker

Skidtekniken var länge enbart en fråga om klassisk diagonal. Med sedan fristilen infördes har det gjorts många  försök att förklarar var det går ut på.
Skidförbundet introducerade fristil som en separat stil 1985.


Expressen 1994: Fristilens uppfinnare Bill Koch till vänster. Här handlar det om att skilja fristil (tv) med klassisk stil (th).


REUTERS 1994: Inte vidare lyckad beskrivning. Den klassiska åkaren /tv) ser ut att ha problem med knät. Och fristilsåkaren (th) verkar mest ta en promenad i vinterlandskapet.


Dagbladet 1994: Här var det OS på hemmaplan och stora resurser satsades på grafik. Här beskrevs fristilens fyra växlar. Notera den norska titeln "Dobbeldans" som låter lite gullig.


Nagano 1998: OS-organisationen gjorde egen grafik. Och stilarna beskrevs på följande sätt. Det ser inte ut att vara mycket kraft i åkningen i den klassiska stilen.


Expressen 1998: I en bilaga visade Expressen upp de olika stilarna. Här är teckningarna mer kraftfulla.


Aftonbladet 2001: Frilagda bildet och lite längre texter förklarar fristilens fem växlar inför Skid–VM.


Expressen 2002: Här fokuserar man på utrsutningen men de - nu - fem stilarna i fristil visas i kolumnen till häger. Stilrent men kanske mer illustrerande.


REUTERS 2002:  Teknikerna visas nere till vänster. Ser nästan ut som man kopierat material från Nagano 1998. Ganska innehållslöst.


AFP 2010: Här blandar man och ger och menar att det finns ett par gemensamma tekniker i klassisk och fristil. SUCK.

AFP 2014: Är väl mindre lyckad. Posen är amatörmässig, fakta lyser med sin frånvaro. Inte så lyckad.TT 2013: Mitt eget försök som bygger på material framtaget till VM 2009 och OS 2010. Denna sammanställning gällde VM. Källor är böcker från landslagscoacherna och om jag minns rätt också intervjuer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar